DSC08167
Vitamiinipommit.

Tyrniä ylistetään vitamiinipommina, mitä toki arvostan, mutta jos rehellisiä ollaan, niin mielessäni pyöri tyrnikakku kun ystäväni kysyi, tahdonko tulla poimimaan marjoja. Tietenkin tahdoin, sillä tyrniä ei omasta puutarhastani löydy, vielä.

Siispä pensaiden kimppuun. Pensas kyllä näytti melko nopsaan, että sitä sietääkin kohdella kunnioittavasti, sen verran teräviä piikkejä siinä on. Sain useammankin piikityksen. Poimin ilman sen ihmeellisenpiä laitteita, paljain käsin. Puutarhamyymälöiden sivuilla olen kyllä nähnyt jos jonkinlaista vempainta tyrnin poimintaan. Enkä ihmettele, muutama raapaisu piikeistä, sitten tiukasti kiinni oleva marja hajoaa ja mehua valuu haavoihin. Minulla ei mitkään herkät kädet ole, mutta kyllä pisti kirvelemään. Selvästikin tämä kasvi vaatii kunnioitusta osalleen.

Kyllähän sen ämpärini täyteen sain, vähän irvistellen kylläkin. Samoin raaka marja suoraan puskasta sai minut irvistämään, sangen hapokasta sanoisin.

DSC08168
Lusikan avulla siivilän läpi.

Kotona marjat saivat puhdistuksen lehdistä ja muista roskista. Marjan pieniä karoja en lähtenyt nyppimään. Ei suoraan sanoen huvittanut, sen verran nipisteli sormissa.

Ja eikun kattilaan. Keitin marjat pehmeäksi, varmaankin kymmenisen minuuttia. Koska haluan, että kaikki säilötty on “valmista tavaraa” käyttöön, päätin survoa marjat siivilän läpi. Koko keitos siin sihdin läpi uudelleen kattilaan. Ruokalusikan avulla survoin marjoja kunnes siivilän läpi ei enää tullut marjasurvosta ja siivilässä oli jäljellä vain kuivahkoa marjankanta/siemensössöä.

DSC08179
Kaunista oranssia hilloa.

Kattilassa oleva oranssi marja oli melkoisen mehumaista. Lämmitin sen uudelleen kiehumispisteeseen ja lisäsin hillosokeria. Oikeastaan  pussin ohjeen mukaan, ehkä vähän enemmän. Keittelin vielä muutaman minuutin.

Jäähtyessään hillo jähmettyy. Ja värikin on kaunis. Maku oli melkoisen voimakas, mutta hyvä. Tosin paljaaltaan en ajatellutkaan sitä syöväni. Pakastin sen pieniin pusseihin ja uskon, että ne tulee käytettyä talven aikana niin siihen ihanaan tyrnimoussekakkuun kuin vaikka kiisseliinkin.

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: