DSC08151
Valmis patalappu.

Taidan olla vähän patalappuhullu, pakko myöntää. Ei niin, että niitä olisi keittiössäni käytössä hurja määrä, itse asiassa ne käyttöpatalaput ovat minulla aika noloja, vähän kärvähtäneitä. Mutta tykkään tehdä niitä, varsinkin virkata. Melkoisen määrän olen niitä virkannutkin. Ja paikkansa ovat löytäneet, eivät tosin minun keittiöstäni.

DSC08148
Aloitin tummemmalla punaisella. “Renkaan” virkkaus päättyi vaaleanpunaiseen ripustuslenkkiin.

Tämä patalappu on hurjan nätti, jos nyt tämmöisistä sattuu tykkäämään. Ja paljon helpompi tehdä kuin miltä näyttää.

Se aloitetaan virkkaamalla 153 ketjusilmukkaa ja sulkemalla ne lenkiksi piilosilmukalla. Kannattaa aloittaessaan ketjusilmukoita jättää n. 20 cm langanpää, niin sillä voi kiristäälapun lopulta kasaan. Sitten loppu patalappu virkataan kerros kerrokselta kiinteillä silmukoilla aina edellisen kerroksen silmukkariviin viemällä koukku aina vain takimmaisesta lenkistä. (= virkkaa takareunaan)

DSC08145
Kolmen silmukan yhteenvirkkaus aloituskerroksella. Samalla tavalla toisillakin kerroksilla.

Ensin virkataan viisi kiinteää silmukkaa viiteen ketjusilmukkaan, seuraavaan ketjusilmukkaan virkataan kolme kiinteää silmukkaa. Sitten taas viisi kiinteää silmukkaa seuraaviin viiteen ketjusilmukkaan. Kolme seuraavaa ketjusilmukkaa virkataan yhteen. (lanka viedään yhden kerran jokaisesta läpi, jätetään koukulle ja sitten toisen kerran kaikista yhtä aikaa, katso kuvasta).

DSC08149
Reikä vielä kiristämättä umpeen.

Tätä jatketaan koko kierros. Lisäyksillä ja yhteenvirkkaamisella työ saadaan poimuilemaan. Lisäykset tapahtuvat aina samassa kohtaa, samoin kavennukset. Kierros suljetaan piilosilmukalla. Työ käännetään ja jatketaan vastakkaiseen suuntaan samalla tavalla vuorotellen. Etene piilosilmukoilla ed. kierroksen yhteenvirkattujen silmukoiden yli ja jatka viidellä kiinteällä silmukalla. Virkkaa nytkin silmukoiden takareunoihin. Edellisen kierroksen lisäyssilmukoiden keskimmäiseen lisätään se kolme, viisi kiinteää silmukkaa välissä  ja taas virkataan kolme yhteen. Tätä kierros loppuun. suljetaan ps. Käännetään työ. Ja uusi kerros. Tässä vaiheessa vaihdoin väriä ja tein taas kaksi kerrosta uudella värillä.

DSC08150
Neulan avulla pistellään lanka kärjistä läpi ja kiristetään.

Viimesen kerroksen lopuksi virkataan vielä ketjusilmukoilla ripustuslenkki. Tein yhteensä 12 kerrosta. Siitä tulee 3,5 koukulla Seitsemän Veljestä-langasta sopivan kokoinen patalappu.

Lopulta lappu siis kiristetään kasaan viemällä lanka neulan avulla “kärjistä” ja kiristämällä reikä umpeen. Langanpäät tietysti päätellään.

DSC08155
On nää kivoja tehdä.

Varoituksena sanottakoon, ettänäihin voi jäädä vähän koukkuun. Aina tekee mieli aloittaa uusi uudella värillä. Ja yksivärinenkin on kiva.

Join the Conversation

3 Comments

    1. Söpöltä näytti patalappusi. Kannattaa kokeilla kouluaikojen jälkeenkin käsitöitä, saattaapa yllättyä, kuinka kivaa se on. 🙂

      Like

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: