DSC08041
Hyvin hyytynyt viili.

Joskus lapsena itsetehty viili oli ihan arkipäivää, ainakin minun kotona. Aikoihin ei ole tullut tehtyä tuota helppoa herkkua itse. Vaikkakin se on oikein hyvää kesäruokaa, varsinkin kun kaveriksi on saatavilla tuoreita marjoja vaikka kuinka paljon.

Viilin teko on mahdottoman yksinkertaista ja siinä tuskin voi epäonnistua. Oikeaan viiliin kuuluu kermainen kerros pinnalle. sen aikaansaamiseksi tarvittaisiin pastoroimatonta maitoa, jolloin maidon kerma kerääntyy pintaan. Tätä on turha murehtia, vaan kannattaa napata maito helpoiten kaupan kylmäkaapista, samoin kuin purkki viiliä “viilinsiemeneksi”.

DSC08040
Kesäherkku.

Litraan maitoa menee noin puoli purkillista valmista viiliä. Otin valmiita annosastioita, hyvin käy tyhjät pestyt viilipurkitkin. Reilu teelusikallinen valmista viiliä laitetaan purkkiin ja päälle kaadetaan maito, ei sekoitella, eikä vatkata. Purkkien annetaan seistä huoneenlämmössä, mielellään pimeämmässä, vaikkapa leivinliinalla peitettynä n. 12-24 tuntia. Eli niin kauan kunnes viili hyytyy. Sitten siirretään jääkaappiin viilenemään. Hyvin viilennyt ja hyytynyt viili on valmista syötäväksi. Lisäksi vain jotain makeaa, jos tahtoo.

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: