Kalenteri on kääntynyt joulukuun puolelle ja on aika avata joulukalenterin ensimmäinen luukku. Tänä vuonna joulukuun ensimmäinen päivä onkin sunnuntai ja samalla ensimmäinen adventtisunnuntai. Siis on syytä sytyttää ensimmäinen kynttilä.

Tämä kynttilän valmistus on helpompaa kuin miltä lopputulos näyttää. Tarvitaan vain tyhjiä maitopurkkeja, jääpaloja ja kynttilämassaa ja sydänlankaa. Kynttilämassaa ja lankaa saa askarteluliikkeistä, mutta tarvittaessa käy vaikka vanhat kynttilänpätkät. Mustuneet päät kannattaa ennen sulatusta leikellä pois ja tietenkin poistaa vanhat sydänlangat sulaneesta massasta. Jos ei ole myöskään sydänlankaa, voi sulatella vaikka pitemmän kruunukynttilän ja käyttää uudelleen sen sydänlangan.

DSC05710
Jääkynttilä, kuin hauraasta lumesta tehty.

Ensimmäisenä sulatetaan kynttilämassa. Se on hyvä tehdä vesihauteessa, eli isompaan kattilaan, jossa on vettä, laitetaan pienempi astia, jossa on sulatettava massa. Vähitellen massa sulaa ja jos kyse on kynttilänjämistä, nyt kannattaa onkia vanhat sydämet pois, varovasti vaikka grillitikulla, massahan on kuumaa.

Massan sulaessa maitopurkkia lyhennetään noin puoleen. Keskelle pohjaa tehdään reikä, josta sydänlanka ohjataan ulos. Sydänlangan pään voi teipata parin sentin pätkältä purkin pohjaan ulkopuolelle. Teippaa samalla reikä umpeen. Tämä kynttilä on kauniinpi pohjasta, eli se käännetään lopulta ylösalaisin.Toisen pään voi sitoa grillitikkuun, joka laitetaan maitopurkin päälle, että saadaan sydänlanka pysymään keskellä.

DSC05715
Valmiissa kynttilässä pohja on ylöspäin.

Vasta kun esivalmistelut on tehty, jääpalat hakataan palasiksi, ei liian pieniksi, noin 0,5-1 cm on hyvä. Kynttilämassan on päästävä jääpalojen väliin. Sula massa kaadetaan maitopurkkiin jääpalojen päälle. Sitten massan annetaan jäähtyä. Kun maitopurkin repii varovasti kovettuneen kynttilän ympäriltä pois, vedeksi muuttuneet jääpalat pääsee pois. Ylimääräisen sydänlangan voi katkaista pohjasta pois.

Kynttilä on valmis. Kaunista ensimmäistä adventtia.

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: